Fundacja Pomocy Dzieciom w Żywcu - Szarlotka babci

Szarlotka babci PDF Drukuj Email
piątek, 10 października 2014 11:49
 Szarlotka babci:
  • 2,5 - 3 szklanki mąki
  • 200 g masła/margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok.2 kg jabłek , cynamon , łyżka cukru

 

Masło z mąką i proszkiem do pieczenia posiekać i rozetrzeć. Dodać cukier, jajka, żółtko i śmietanę, krótko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, obie schłodzić w lodówce ok. 0,5 - 1 godziny.

Pokroić jabłka na niewielkie plastry , dodać łyżkę cukru i cynamon wg. uznania podprażyć w garnku do lekkiego stwardnienia.
Wyjąć ciasto, rozwałkować obie części i jedną z nich wyłożyć formę (prostokątną, ok. 30 x 20 cm). Wyłożyć prażone jabłka i przykryć drugą połową ciasta. Piec w temperaturze 190°C przez 50 ? 60 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

szarlotka babci

 
Polecane adresy:
www.bonimed.pl
Firma, która powołała w 1998r. Fundację Pomocy Dzieciom w Żywcu.
www.pity.pl
16 edycja programu PITy.... Rozlicz z nami podatek i przekaż 1% na dobry cel.
www.pozytek.gov.pl
Jednostka odpowiedzialna za wdrożenia i promocje rozwiązań przyjętych w ustawie o działalności pożytku publicznego.
www.ngo.pl
Portal dla organizacji oraz osób zainteresowanych życiem społecznym. Wiadomości, ogłoszenia, praca, wolontariat, fundusze.