Domowa czekolada - przepis :)

Domowa czekolada - przepis :) Drukuj
Wpisany przez Administrator   
poniedziałek, 05 marca 2018 00:00

domowa czekolada 001Zainspirowani wykładem i warsztatami kulinarnymi dotyczącymi suplementacji dzieci i osób z zespołem Downa, prowadzonymi w naszym Centrum postanowiliśmy sami przygotować niektóre smakołyki.

Wspólnie z uczniami dokonaliśmy wyboru i nasze testy kulinarne rozpoczynamy od czekolady na bazie daktyli. Zdrowa, pożywna i wolna od mleka i cukru prostego. Ciekawa propozycja dla alergików i tych dbających o linię. Samo przygotowanie było doskonałą okazją wzbogacenia słownika czynnego uczniów o nazwy nowych składników jak daktyle czy olej kokosowy, kokos. Zmierzyliśmy się ponownie w pracy z blenderem i mikserem.
Autorki wykładu i warsztatów: lek. Renata Błecha, Anna Polak i Patrycja Janota na warsztatach przedstawiły propozycję potraw, które mogą państwo samodzielnie i w prosty sposób wykonać w domu. Zachęcamy do zaangażowania dzieci do wspólnej zabawy w kuchni oraz do wprowadzania do domowego menu pełnowartościowych produktów. Powodzenia i smacznego.
Anna Basiura - oligofrenopedagog

DOMOWA CZEKOLADA

SKŁADNIKI:
0,5 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego by uzyskać postać płynną ogrzej go w kąpieli wodnej);
Szklanka daktyli;
1,4 szklanki kakao;
Opcjonalnie dodatki: migdały, orzechy, wiórki kokosowe- dodaj to co lubi Twoje dziecko

SPOSÓB WYKONANIA:
1. Namocz daktyle w ciepłej wodzie przez przynajmniej godzinę.
2. Po namoczeniu daktyli, zmiksuj je, dodaj kakao i olej . Zmiksuj to jeszcze raz.
3. Dodaj to co lubisz czyli migdały, orzechy, etc. i wymieszaj.
4. Przelej do prostokątnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Włóż da zamrażalnika na ok. 0,5 godz. Po tym czasie, pokrój lub połam czekoladę na kawałki, przełóż sobie do pudełeczka i trzymaj w lodówce lub w chłodnym miejscu.

Smacznego!
(przepis pochodzi z wykładów i warsztatów kulinarnych dotyczących suplementacji dzieci i osób z zespołem Downa)

 

domowa czekolada 001

 

domowa czekolada 002

 

domowa czekolada 003

 

domowa czekolada 004

 

domowa czekolada 005

 

domowa czekolada 006